Úvod do VGC: 1. Řekni mi víc!

Jsi úplný nováček, co se kompetitivního hraní týče? Rád bys hrál pokemony proti nejlepším hráčům světa? Tento článek ti poradí, jak začít a vysvětlí základní mechaniky hraní pokemonů na profesionální úrovni.

Volně přeloženo podle anglického návodu @TamtamVGC. Originální článek v angličtině si můžete přečíst zde.

Odkazy na jednotlivé články

Část 1. – Řekni mi víc!

1.1 Co je VGC?

Pokud čteš tento článek, patrně máš již nějakou představu o tom, co VGC je, ale nikdy neuškodí si věci připomenout.

VGC, což je zkratka pro Video Game Championships, je formát kompetitivního hraní, který je oficiálně zaštítěn The Pokemon Company International. Někteří jste se jistě setkali s dalšími příklady kompetitivního hraní, například s velmi populárními formáty na Smogonu, ale VGC se od nich zásadně liší, a to především tím, že přestože lze VGC hrát online, ty nejdůležitější turnaje se odehrávají na živých událostech po celém světě.

Říkal sis někdy, jaké by bylo hrát pokemony proti nejlepším soupeřům na světovém šampionátu? Tak pokračuj ve čtení!

1.2 Proč bych měl hrát VGC?

VGC vlastně není nepodobné své vlastní pokemoní cestě: cestuješ po celém světě, abys vyzýval trenéry a užil si spoustu zábavy hraním své nejoblíbenější hry! Není moc zážitků, které by mohly překonat radost z dobře odehraného turnaje a z vytváření si přátel po celém světě.

Pokud tě nepřesvědčí ani toto, doporučuji ti pustit si záznam jednoho z nejznámějších VGC zápasů: finále světového šampionátu (dále Worlds) roku 2014, kdy malý a roztomilý Pachirisu dokázal porazit výrazně silnější soupeře vynikající spoluprací se svými partnerskými pokemony.

Příběh, jak se s pomocí Pachirisu stal Sejun Park světovým šampionem, patří mezi nejlepší okamžiky historie VGC. Kdo ví, třeba se svým kreativním myšlením budeš také někdy schopen postavit tým, který uspěje na Worlds!

1.3 Pravidla, aneb jak se VGC liší od ostatních způsobů hraní pokemonů.

Dá se očekávat, že pokud si čteš tento článek, pravděpodobně už znáš většinu základních mechanik pokemoních her. Pokud ne, doporučuji zahrát si pokemoní hru před pokračováním dále.

Pravidla pro VGC se mění každým rokem, ale je pár věcí, které zůstávají stejné. Například na rozdíl od procházení hry, kde se většina zápasů odehrává jeden pokemon na jednoho (Singles), se při VGC posílají na zápasiště dva pokemoni najednou (Doubles). Ve VGC každý hráč vybírá ze šesti pokémonů (překvapivé, že?) a level každého pokémona je nastaven na 50. Ale na rozdíl od single playeru, kde i všech 6 pokemonů můžeš využít, ve VGC vysíláš do boje pokemony pouze 4. Navíc v turnajích se zpravidla hraje na 2 výhry ze 3 (Best of 3, BO3), méně častěji pak na 1 zápas (Best of 1, BO1). Dalším pravidlem je například takzvaná „item clause“, což znamená, že dva pokemoni nemohou držet stejný předmět (Item). A konečně, na každé kolo i na celý zápas je časové omezení.

Ve chvíli, co píšu tento článek, je formát pravidel VGC 2019 – Ultra Sun Series, kde můžeš hrát všechny pokemony s výjimkou mýtických pokémonů a předměty s výjimkou mega kamenů a z-krystalů.

One Comment on “Úvod do VGC: 1. Řekni mi víc!”

  1. Pingback: Úvod do VGC |

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *