Úvod do VGC: 3. Sleduj a hraj!

Jsi úplný nováček, co se kompetitivního hraní týče? Rád bys hrál pokemony proti nejlepším hráčům světa? Tento článek ti poradí, jak začít a vysvětlí základní mechaniky hraní pokemonů na profesionální úrovni.

Volně přeloženo podle anglického návodu @TamtamVGC. Originální článek v angličtině si můžete přečíst zde.

Odkazy na jednotlivé články

Část 3. – Sleduj a hraj!

V tuto chvíli už nejspíš máš dobrý přehled o mechanikách kompetitivního hraní a chápeš, jak fungují VGC pravidla. Co dál? Měl by ses hned pustit do hraní? Ne tak rychle! Než skočíš do hraní po hlavě, silně doporučuji podívat se, jak hrají zkušenější hráči. Většina turnajů má vlastní přenosy, což pro začínající hráče, jako jsi ty, je naprosto optimální.

3.1 Videopřenosy turnajů

Turnajové videopřenosy (Streamy) skýtají skvělou příležitost sledovat nejlepší z nejlepších, kterak si to proti sobě rozdávají.  Na VGCStats můžeš najít nejen užitečné statistiky, ale rovněž odkazy na videa z předchozích turnajů (hledej tlačítko „Play“ u jména turnaje).  Podívej se například na videa z Regionals či Nationals – největších turnajů!

Odchytávání streamů živě může být složité, neboť jsou často inzerovány na místech typu Showdown nebo Twitter, takže je obtížné je dohledat. Když TPCi organizuje vlastní turnaje, typicky bývají sdíleny na oficiálním Pokemoním Twitch kanále, ten si rozhodně hoď do odběrů!

3.2 Videa od profesionálních hráčů

Pokud tě baví sledovat Youtubery, kterak hrají hry, máš spoustu možností včetně známých VGC legend:

Cybertron (Youtube): Dost možná nejznámější VGC Youtuber. Aaron již má za sebou vítězství z velkých turnajů a nahrává spoustu videí především z postupování žebříčkem. Své tahy navíc dobře vysvětluje, takže je ideálním pro začínající hráče.

James Baek (Youtube/Twitch): Americký hráč s počtem dobrých umístění na Worlds. James rovněž jako Aaron nahrává často videa především ze žebříčku a jeho informativní komentář je též dobrý pro začátečníky

Osirus (Youtube/Twitch): Lee je britský hráč známý pro svou účast v topce na Worlds 2014. Kromě žebříčku nahrává i videa z turnajů, které pořádá pro místní komunitu. A v neposlední řadě se občas nechává vyzvat svými sledovateli.

Wolfey (Youtube/Twitch): Přístup šampiona z Worlds 2016 je spíše komediální než informativní. Navíc kromě standartního žebříčku nahrává i různá jiné videa zahrnující tohle video o využívání haxů či toto video, kde vyučuje Pokeaima.

Ray Rizzo (Twitch): Trojnásobný šampión z počátků VGC. Ray je hráč, kterého by každý fanoušek VGC měl znát. Občas vysílá na Twitchi žebříčkování, jindy jiný pokemoní obsah, či vysílá o jiných hrách.

Jamie Boyt (Youtube/Patreon): Další britský hráč, notoricky známý pro využíváním atypických pokemonů a strategií, a daří se mu s nimi. Zmínit můžeme například vítězství na Regionals v roce 2016 s Cottonee. Na Youtubu najdete opět žebříčkování plus nějaká informativní videa. Samotné tutorialy si pak schovává pro své Patrony.

Baz Anderson (Youtube): Poslední zmíněný hráč z Velké Británie. Baz je VGC veterán s pár úctyhodnými výsledky na Worlds. Podobně jako jeho krajan Jamie i on používá neočekávané pokemony!

Francesco Pardini (Youtube/Twitch): Dvojnásobný vítěz Nats je aktivní jak na Youtubu tak na Twitchi, bohužel pouze v italštině.

Hari (Youtube/Twitch): Dvojnásobný účastník Worlds, jeho videa jsou ve francouzštině.

3.3 Stavění… nebo kradení týmů?

Vše, co teď potřebuješ k tomu, abys začal hrát, je tým. Stavět tým od základu může být velmi náročné, proto doporučuji pro začátek zkopírovat si tým od nějakého zkušenějšího hráče. Teambuilding (tj. stavba týmu) je pravděpodobně nejobtížnějším aspektem kompetitivního hraní, neboť dobrý teambuilder zná do hloubky metu, což přesahuje znalosti začátečníka. Vždyť v porovnání i v TCG každý začátečník používá populární tým!

Možná se budeš cítit trochu zklamán tím, že nemůžeš hrát své oblíbené pokemony, ale nebuď! Užíváním nových pokemonů si jistě získáš své nové oblíbence.

A kde že se takové týmy nachází? Inu, jednou možností je Trainer Tower, kde se kromě článků nachází reportáže o týmech obsahující údaje o týmech s dobrými výsledky. Victory Road rovněž nabízí vlastní reportáže, stejně tak VGCStats. Zajímavou alternativou je QR-kódový systém vypůjčování týmů, který tě nechá najít si týmy a vypůjčit si je pro žebříčkování (Dávej si pozor, že si vybíráš týmy pro Doubles, a pro současný formát, ten poznáš díky přítomnosti velkých legend).  Spousta Youtuberů rovněž sdílí svoje týmy, tak zkoukni jejich kanály, pokud jsitak ještě neučinil! Některé týmy už možná budou zastaralé na současnou metu, ale neboj, určitě najdeš tým, který se ti bude líbit.

Někdo odmítá používat cizí týmy, neboť to prý ukazuje lenost a neoriginalitu, ale analyzování a zkoušení ti pomůže lépe pochopit základní principy tvorby týmů a pomůže ti odhalit plusy a mínusy daného týmu. Je to skvělý způsob jak se naučit hrát! Jistě už se nemůžeš dočkat, až si postavíš svůj tým, ale neboj; budeš na to mít ještě spoustu času, až se lépe seznámíš se hrou.

3.4 Otestuj své schopnosti: Pokemon Showdown!

Zatímco oficiální VGC turnaje vyžadují tvou vlastní konzoli a hru, převážná většina hráčů využívá Pokémon Showdown, online simulátor zápasů. Obrovskou výhodou je velice snadná výroba a úprava týmů, respektive pokémonů, zatímco ve hře to trvá podstatně déle. Z tohoto důvodu je Showdown optimální místo pro vymýšlení a zkoušení týmů a hledání toho, který ti pasuje nejlépe.

K použití showdownu si jednoduše založ účet a skoč do Teambuilderu. Vyrob si svůj tým, nastav formát na současní VGC formát (bude v sekci Doubles) a nezdráhej se použít tlačítko Import k překopírování všech zajímavých týmů, které potkáš. Jelikož týmy na Showdownu jsou často sdíleny na serverech Pastebin a Poképastes, zkráceně se jim říká „pasty“.

Když je tvůj tým připraven a ověřen, stačí si vybrat příslušný formát (nyní VGC 2019 Moon Series) a zmáčknout tlačítko Battle! pro vyhledání zápasu. Jen co se najde soupeř, budeš hozen do Team Preview, kde uvidíš 6 soupeřových pokemonů a sám si vybereš své 4, kteří budou zápasit. „Good luck, have fun“, zkráceně GLHF je zkratka, kterou často uvidíš před začátkem zápasu. Znamená „Hodně štěstí, bav se.“ Po skončení zápasu se obvykle píše GG znamenající „Good game“, čili „Dobrá hra“

One Comment on “Úvod do VGC: 3. Sleduj a hraj!”

  1. Pingback: Úvod do VGC |

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *